hvad er dårlig fordøjelseHvad er dårlig fordøjelse? Lider du af dårlig fordøjelse, for eksempel på grund af forstoppelse, handler det først og fremmest om, at du spiser rigtigt og dyrker nok motion. Derudover kan du dog også have brug for at tage afføringsmidler, så du nemmere kan komme af med afføringen. Vær opmærksom på, at der findes flere forskellige slags. Læs mere om dem herunder.

Mange lider i dag af dårlig fordøjelse. Det kan være, fordi de ikke spiser rigtigt og ikke dyrker nok motion. Det kan også være, fordi de tager medicin, der gør, at deres afføring bliver for hård til, at de kan komme af med den. Mange lider også af dårlig fordøjelse, fordi de ikke er gode nok til at gå på toilettet, når deres krop fortæller dem, at de skal.

Når du skal af med din dårlige fordøjelse, kan du derfor gribe det an på flere forskellige måder. Hvis du ikke spiser optimalt og ikke dyrker nok motion, handler det altid om, at du kommer i gang med det. Derudover kan afføringsmidler eller en tarmskylning også hjælpe dig med at få tarmene ordentlig i gang igen.

Spis ordentligt og dyrk motion for at komme af med dårlig fordøjelse

Vores kroppe har ikke udviklet sig særlig meget siden stenalderen. Det betyder, at det vil være klart bedst for dig, hvis du spiser, som de spiste dengang. Det vil sige masser af grøntsager, noget frugt, magert kød og masser af fisk. Det er også det, som Sundhedsstyrelsen har bygget sine ti kostråd på. Sørger du for at overholde dem, er du altså med til at styrke din mave.

Derudover er det også vigtigt, at du får nok motion. Det stimulerer maven og tarmsystemet. Du bør dyrke mindst en halv times motion om dagen, lige meget hvor gammel du er, og om du er mand eller kvinde.

Sørg for at gå på toilettet, når du skal

For at få en god fordøjelse er det vigtigt, at du sørger for at gå på toilettet, når du skal. Hvis du ikke gør det, kommer du automatisk til at genere din fordøjelse, og det kan gøre, at du har svært ved at komme af med afføring.

Mange jobs giver i dag ikke mulighed for, at du kan gå på toilettet, når du skal. Det kan for eksempel være, hvis du er buschauffør, kassedame, vuggestuepædagog og mange andre former for jobs. Hvilket er et stort problem i forhold til at sikre en ordentlig fordøjelse.

Afføringsmiddel kan være vejen frem

Har du meget dårlig fordøjelse, hvor du har virkelig svært ved at komme af med afføringen, er det en god ide for dig, at du tager afføringsmiddel. Det kan hjælpe dig af med afføringen, så du kan få en ”ny” start i forhold til at få en god fordøjelse.

Der findes flere forskellige former for afføringsmiddel. Når du skal finde ud af, hvilken du skal tage, er det derfor en god ide, at du sørger for at spørge på apoteket. Her er de forskellige former for afføringsmiddel:

En tarmskylning kan genstarte tarmen

Hvis du har lidt af forstoppelse eller en anden form for dårlig fordøjelse i længere tid, kan det være en fordel for dig at få en tarmskylning. Der bliver din tarm tømt for afføring, hvilket kan hjælpe dig til at genstarte din tarm. Dermed kan det hjælpe dig på vej til at få en god fordøjelse.

Kilder: netdoktor.dk og apotekeren.dk